Debat: Big Tech aan banden?

Thursday 13 October 2022 20:00 21:30
Netherlands

Het Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland en Radboud Reflects nodigen je van harte uit om deel te nemen aan het debat omtrent ‘Big Tech aan banden?’ met Europarlementariër Paul Tang, jurist Frederik Zuiderveen Borgesius en filosoof Bernd Hoeksema.  

Nepnieuws, ongepast gepersonaliseerde advertenties en polariserende algoritmes: het ooit zo open internet staat onder druk. Dit heeft een negatieve impact op burgers en consumenten, maar ook op het functioneren van de democratie. Reden voor de Europese Unie een nieuwe wet aan te nemen die de macht van Big Tech aan banden moet leggen. Maar kunnen we wel grip krijgen op de grote technologieplatforms? En hoe wenselijk is het om de ogenschijnlijk vrije stroom van digitale informatie en meningen te reguleren?

De Digital Services Act (DSA) is wetgeving van de Europese Unie om rechten beter te beschermen op het internet. Zo wordt het verboden om kinderen te profileren voor gerichte (op ‘tracking' gebaseerde) advertenties. Ook moeten bedrijven als YouTube en TikTok het online-aanbod van illegale goederen, diensten en desinformatie veel actiever tegen gaan dan ze nu doen. In hoeverre slaagt dit pakket wetgeving erin om het internet weer vrij en veilig te maken? En wat is de impact van de DSA op het open digitale debat?

Kom, luister en debatteer mee met Europarlementariër Paul Tang, jurist Frederik Zuiderveen Borgesius en filosoof Bernd Hoeksema over Big Tech en het belang van een vrij en democratisch internet. Na drie korte lezingen gaan de sprekers onder leiding van filosoof en programmamaker Pam Tönissen in gesprek.


Dit programma kun je online via een livestream of fysiek in de zaal bijwonen. Deelname is in beide gevallen gratis.

De voertaal is Nederlands.

Heb je interesse? Schrijf je dan hier in.


Datum: Donderdag 13 oktober

Tijd: 20.00 – 21.30 uur

Locatie: Collegezalencomplex, CC1, Mercatorpad 1, Radboud Universiteit of via de livestream 


Hier vind je meer informatie terug over de Digital Services Act

Digital Services Act: a safer online space for users, stricter rules for platforms


Over de sprekers

Card image description

Paul Tang

is econoom en Europarlementariër namens de Partij van de Arbeid (PvdA), onderdeel van de Progressieve Alliantie van Socialisten & Demoraten (S&D), waar hij werkt aan een sterker en socialer Europa. Hij houdt zich onder meer bezig met regulering van de digitale economie, belastingontwijking, digitale belasting en duurzame financieringen. Sinds september 2020 is hij voorzitter van de subcommissie fiscale zaken (FISC) binnen het Europees Parlement geworden. Daarnaast is hij in het Europees Parlement mede-initiatiefnemer van de Tracking-free Ads Coalitie.

Card image description

Frederik Zuiderveen Borgesius 

is jurist en hoogleraar Digitale Veiligheid aan de Radboud Universiteit. In zijn onderzoek focust hij zich op privacy, databescherming en (online) discriminatie, in het bijzonder in de juridische context van nieuwe technologie. Hij is verbonden aan iHub, de interdisciplinaire onderzoeksgroep van de Radboud Universiteit gericht op digitale veiligheid, privacy en gegevensbeheer.

Card image description

Bernd Hoeksema 

 is filosoof en promovendus bij de vakgroep Politieke filosofie en bij het onderzoeksplatform iHub aan de Radboud Universiteit. In zijn proefschrift verkent hij op welke manieren digitalisering machtsrelaties tussen publieke en private actoren verandert en hoe dit botst met verschillende filosofische concepties van vrijheid en burgerschap.