Filmvertoning 'Collective'

Winnaar van de Lux-Publieksprijs 2021

Friday 25 March 2022 12:00
Monday 28 March 2022 19:00
Netherlands

Wil jij ook gratis naar de film 'Collective', winnaar van de Lux-publieksprijs 2021 komen kijken?

Tussen 25 en 28 maart biedt het Europees Parlement Liaisonbureau, in samenwerking met Cinema Delicatessen, filmvertoningen aan van de Lux-Publieksprijs winnaar ‘Collective’ van 2021 in filmtheaters door het hele land. De vertoningen zijn gratis te bezoeken. 

Het Europees Parlement reikt ieder jaar de LUX-Publieksprijs uit om het debat over waarden en sociale kwesties aan te moedigen. Hiermee promoot het Europees Parlement de Europese cinema. Films worden toegankelijk gemaakt voor een groter publiek in verschillende talen en culturen waarmee er wordt getracht bruggen te bouwen door heel Europa door licht te werpen op films die het hart van het Europese publieke debat raken. 

De film Collective wordt vertoond tussen 25 en 28 maart in verschillende filmtheaters over het hele land, met name: 

Vrijdag 25 maart
KINO Rotterdam, Rotterdam 
ECI CultuurfabriekRoermond
Filmtheater De Nieuwe Scène, Venlo

Zaterdag 26 maart
Film in Friesland, Leeuwaarden
Cinebergen, Bergen
Eye Filmmuseum, Amsterdam
Filmtheater Hilversum, Hilversum
FORUM Groningen, Groningen

Zondag 27 maart
Filmhuis De Fabriek, Zaandam
MIMIK, Deventer 
Het Louis Hartlooper Complex, Utrecht

Maandag 28 maart
Chasse, Breda

Synopsis Collective

In 2015 brak er brand uit in de nachtclub Colectiv Club in Boekarest. Daarbij kwamen 27 mensen om het leven en raakten 180 mensen gewond. Maar ook na de ramp bleven er in het ziekenhuis slachtoffers met brandwonden overlijden, hoewel hun verwondingen niet levensbedreigend waren. Een arts besluit contact op te nemen met een team van onderzoeksjournalisten. Algauw brengt het team de ene onthulling na de andere aan het licht, waarbij de journalisten grootschalige fraude in de gezondheidszorg blootleggen. Een nieuwe minister van Volksgezondheid besluit te breken met het verleden en het publiek inzage te geven in zijn pogingen om het corrupte systeem te hervormen. Hij laat ook openlijk zien tegen welke obstakels hij aanloopt. De film COLLECTIVE (Colectiv) volgt journalisten, klokkenluiders, slachtoffers en overheidsfunctionarissen en gunt ons een compromisloze blik achter de schermen. Wat we zien is onderzoeksjournalistiek op zijn best en de impact ervan.

LUX-PUBLIEKSPRIJS 2022

Inmiddels zijn ook de genomineerden voor de tweede editie van de LUX-publieksprijs bekend gemaakt. Bepaal jij ook mee wie de winnaar van de Lux-publieksprijs 2022 wordt?

De genomineerde films zijn: Flee, Great Freedom en Quo Vadis, Aida? 

Op de site van LUX-publieksprijs kan je je stem uitbrengen en meer informatie vinden over de prijs. 

Je kan tot 25 mei 2022 stemmen en door je stem uit te brengen maak je kans op een ticket voor de uitreikingsceremonie van de LUX-publieksprijs op 8 juni 2022 in het Europees Parlement in Straatsburg. *als de dan geldende COVID-19 maatregelen in Frankrijk het toelaten.